Видове торене и неговите специфики

Торовете за райграс

Един от най-важните акценти в озеленяването и поддръжката на нашите градини, е райграсът. През различните етапи от годината се полага и особен тип грижа. Зимата е най-неблагоприятния сезон за развитието и, за това и през есента подготовката е далеч по-осезаема, с цел справяне с лошите и коварни климатични условия, които предстоят.

Торенето с азотни торове през есента не е за предпочитане. Азотът стимулира растежа на нови леторасли, които не биха могли да издържат зимните студове. Затова трябва да се използват торове с фосфорни и калиеви съставки. Например кристалон – червен, кристалон – оранжев или кристалон – син. Специализираните торове за райграс в повечето случаи са предназначени за пролетно – лятно използване. В състава си имат високо съдържание на азот.

Торове за капково напояване

Надземно или подземно, капковото напояване винаги спомага за добра и качествена реколта. Осигурява пълноценно използване на водата и икономия на водните ресурси. Системите имат способността да се деформират, както и да бъдат допълвани, което спомага за разширяване на градината, оранжерията или фермата.

Посредством капковото напояване, торовите частици се разполагат директно в коренообитаемия слой на почвата. Различните елементи, които се използват при този вид подхранване, са органични и неорганични. Най-разумно би било да използваме комбинацията на двете групи. С оборската тор и останалите естествени частици се постига формирането на хумус и способстват развитието на полезни микроорганизми.

Листни

Този вид „храна“ за растителните видове се продава не отдавна по пазарите. В миналото учените са твърдели, че е невъзможно да се извърши зареждане на растенията, само чрез листата им. Но в последствие това твърдение е останало на заден план и е стартирал процеса на разпространяване на листните торове. Препоръчва се да се употребяват през нощта, тогава е най-благоприятно за културите и тяхното усвояване на полезните минерали.

По-голямата част от тези продукти притежават морски произход. Създават се основно на базата на кафяви, синьо – зелени и други разновидности океански и морски водорасли. Предимството при тях е, че съдържат огромно количество хранителни вещества. Едно от предимствата на напояването е, че в случаите когато се нанесе голямо количество препарат върху листата, то лесно може да се отстрани с кърпа и други материали.

Независимо какъв метод на торене и видове торове използваме за нашите растения, е добре да комбинираме двата основни типа – органични и изкуствени. Тези вещества помагат да израстат здрави и да функционират по възможно най-правилния начин, без да изпитват нужда от допълнителни хранителни елементи. Преди да дадем най-доброто за градината, е препоръчително да добием необходимите знания за техния източник на храна и приложението му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *