Микровълновата фурна – полезна или вредна за нашето здраве

През последните години много широко битува схващането, че микровълновата фурна е вредна за човешкото здраве. Много хора, на базата на тези твърдения, решават да се откажат от този уред.

Но истина ли е всичко това или пък е поредната градска легенда, зад която няма никакви сериозни и научно доказани мотиви? Това предстои да разберем на следващите редове.

Вредна ли е микровълновата фурна за вашето здраве

Учените са доказали по най-различни начини, че действително съществуват вредни методи за приготвяне на храна. Но ето ви една новина – претоплянето на храната в микровълновата не е сред тях.

Вреден метод за приготвяне на храна е класическото пържене, за което се използва много мазнина и което прави храните, приготвени по този начин, една истинска калорийна бомба.

И обратно. Според учените, колкото по-бързо се приготвя една храна и колкото по-малко време се отделя за нейното сготвяне (сваряване, изпичане или просто претопляне), толкова по-малък е рискът от загуба на ценни хранителни вещества, а точно тук микровълновата се “класира” доста добре (разгледайте в Praktis.bg).

Бързо и без загуба на нутриенти

Готвенето на микровълнова фурна спестява изключително много време. По-високата скорост и това, че не се използва течност или се използва малко такава, позволява на по-голямата част от нутриентите да се запазят.

Всъщност, истината е, че микровълновата фурна е един от малкото уреди, които отговарят на тези критерии. Но това не е всичко. Освен високата скорост на готвене и ползването на малко или никакво количество течност, има и още един плюс.

Използването на микровълновата загрява храната отвътре навън, а това запазва повече витамини и минерали в сравнение с почти всеки друг метод за готвене, който използваме в ежедневието.

Всяко домакинство се нуждае от една микровълнова фурна

След всичко, което казахме до тук, оказва се, че храната, сготвена в микровълновата печка, не само не е вредна, но тя би могла да бъде дори и здравословна. Но нека бъдем малко по-конкретни

Зеленчуците, както и да ги приготвите, са полезни за вас и за вашето здраве. В същото време, малцина са онези, които ядат достатъчно от тях.

Ако приготвите порция зеленчуци на микровълновата, това определено е в пъти по-добро решение, отколкото да не ги включите в менюто си изобщо. Казано на кратко, микровълновата фурна е много полезен уред, който трябва да присъства във всеки дом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *