Магазин за конвектори

Харчи ли много електричество конвектора

Това, което много хора с изцяло електрическо отопление е дали следващия уред ще харчи колкото предишните. Двустаен апартамент или къща на 2 етажа, консумацията на електричество може да се натрупа доста, особено ако електроуредите са от по-ниски енергийни класове – за това днес ще дадем отговор на въпроса дали различните конвектори харчат много ток.

Начин на работа на конвекторите

За да разберем консумацията, без значение дали е ниска или висока, и причината зад нея, е добре първо да разберем как работи един конвектор. Принципа на работа е доста елементарен и реално използва природните закони на разширение и свиване на газовете и конвекцията, за да затопли едно помещение.

Долната част на тялото на един конвектор е изцяло отворено, като често стенните продукти се монтират поне 1 педя на земята, за да има достатъчно разстояние за циркулацията на газовете. В ядрото на уреда стоят редица реултани, които нагряват въздуха под конвектора и с това започват циркулацията между топъл и студен въздух.

Този процес не изисква никаква механична дейност, въздуха изцяло се задвижва само заради температурното разширение и излиза от върха на конвектора. Така, долу до реултаните винаги има студен въздух, които се затопля и излиза нагоре, докато не се достигне желаната температура в стаята.

Какви различни видове има

Има два основни вида конвектора на база на техният монтаж – самостоятелни и такива за монтаж на стена. Самостоятелните имат голям основа, направена от крака със средна височина от 10см, като по-висока стойка би изисквала доста по-големи крака, за да остане конвектора стабилен.

Предимството им е че могат да се местят и че реално се адаптират към условията в дома и стаята, недостатъка им е че не са толкова нависоко както са стенните отоплителни тела. Тези за стена, пък, не могат да се местят, което означава, че са по-скоро подходящи за по-малки помещения, не по-големи от 40-50 квадрата – зависи от мощността на уреда.

Енергоефективни ли са различните конвектори

Стенните конвектори са в пъти по-ефикасни от тези за под, но за сметка на това пък тези за под са по-адаптивни към условията в един дом или стая. И в двата случая, липсата на вентилатор ги прави тихи и икономични варианти, които са подходящи за детски стаи, спални и дори бани.

Ако трябва да сме честни, конвекторите не са от най-енергоефективните електроуреди, но за сметка на това пък мога да бъдат изключително ефикасни и доста подходящи за домашни и дори офис условия. Това колко ще ток ще консумира един конвектор изцяло зависи от условията, в които ще се ползва и това дали е за стена или под – стенните са по-ефикасни.

Какъвто и да изберете, дори да се спрете на друг вид отоплителен съд, нашата препоръка е да се обърнете към експертите по конвектори за България Klimatici.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *