Специфика и ремонт на плоски покриви

Ремонт на плоски покриви
Ремонт на плоски покриви

Имате проблем със своя плосък покрив? Вероятността да се обърнете към специализирана фирма за ремонт на покриви е огромна. Все пак нека преди да говорим за ремонт на плоски покриви да конкретизираме малко информация за този тип покривни конструкции.

Плоските покриви са тези покривни решения, чиито наклон е малък т.е. под ъгъл, не по-голям от 5 градуса, а най-често почти водоравен. Този тип покриви са предпочитани при изграждането на обществени и бизнес сгради, както и при старото жилищно строителство, защото не се налагат скосявания и загуба на обем от вътрешното пространство на съответното здание.

Преимущества на плоските покриви

  • Ниското относително тегло на покривното покритие
  • Вторично използване на покривните пространства за изграждане на градини, тераси и т.н.
  • Лесна хидроизолация при ремонт на покриви

Недостатъци на плоските покриви

  • Позволява натрупването на водна маса при липса на ефективно изградена система за нейното оттичане или потенциалното нейно неправилно функциониране
  • Ускорена амортизация на покривното покритие
  • Изисква по-сериозна поддръжка от скатните покриви

Ремонт на плоски покриви резонно се налага най-често при наличието на течове. Всеки, който е живял на последен етаж на блок от т.нар. старо строителство се е сблъсквал с неприятните последствия на нахлуващата в дома му влага. В контекста на това е добре да знаете, че отвеждането на водата от плоските покриви става по два основни начина – вътрешен и външен.

Външната система за отвеждане на водата е характерна предимно за промишлени обекти, докато вътрешната се използва масово при жилищни сгради и се употребяват тръби от поливинилхлорид и по-рядко от чугун (външната система използва улуци). Именно чугунени тръби сте виждали, ако сте живели в панелен блок като те са служили за отвеждане на водата от покрива към канала, за да не се допуска натрупване на влага и течове.

Съществена част от процеса по ремонт на този тип конструкции е именно хидроизолация на плоски покриви, която не допуска протичане на вода в жилищните или индустриални помещения, намиращи се на територията на сградата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *