Жени Желева - 6 съвета как да сме продуктивни

Жени Желева: 6 неща, които да ни направят по-продуктивни

Името ми е Жени Желева съм собственик и главен редактор на моя „Блог на Жени Желева за жени“. Днес искам да споделя няколко препоръки относно един от големите проблеми, с които се сблъскват хората – липсата на продуктивност.

Всеки има моменти, в които КПД-то (Коефициент на полезно действие) му е ниско и това се отразява негативно, както върху работата, така и върху учебния процес (независимо дали сте в училище или в университет). Жени Желева - Женели

Аз също се съм се сблъсквала с подобни предизвикателства и открих няколко неща, които са изключително полезни, ако искате да се справите с такъв тип проблеми.

Това са 6-те неща, които да премахнете от живота си, за да сте продуктивни.

1. Социалните медии

Не изцяло, разбира се. Но мисля, че всички ще се съгласим с факта, че социалните медии са сериозен прът в нашата концентрация и ни изразходват много време, което е най-ценният ни ресурс.

Опитайте се да действате постепенно в този случай и започнете с малко – намалете прекарваното време в социалните медии с половин час на ден.

След няколко седмици опитайте с един час и така, докато не усетите че отделяте достатъчно време за онези неща, които са важни. Ще се учудите колко неща може да свършите в рамките на един час, който не сте прекарали във Фейсбук или Инстаграм.

Понякога и аз си взимам почивка, както от работата си, така и от „Блога на Жени Желева“ – повярвайте ми, заслужава си.

2. Отстранете задължения, като ги делегирате на друг

Не е нужно да сте главен мениджър или изпълнителен директор в някоя фирма, за да делегирате задачи на някой друг. Всяка минута от деня ви е ценна и затова намерете начини как да пестите време правейки нещо, което някой друг може да свърши вместо вас.

Например, вместо да отидете и да вземете поръчката си от място, оставете на доставчика да ви я донесе. Или пък използвайте живия чат в някой онлайн магазин, за да откриете продукта, който търсите, вместо да загубите часове в търсенето му.Жени Желева в интервю за Actualno.com

Винаги търсете начини да увеличавате продуктивността и ефективността си като оползотворявате ресурсите около вас.

3. Обърнете внимание на малките детайли

Голяма част от хората прекарват ежедневието си правейки неща, много сходни до това, което са правили на предишния ден.

Животът е много цикличен по този начин и е много лесно да се попадне в една дупка на вършене на задължения по един и същ начин всеки ден. Но дяволът е в детайлите.

Потърсете начин да оптимизирате ежедневните си задължения. Подобрете нещо в тях. Например, вижте дали нямате по-кратък маршрут до работа. Или пък сменете най-накрая онази клавиатура с неработещия бутон.

Потърсете идеи за автоматизирано извършване на онези досадни задължения (в работата или ученето), които изискват много ръчна работа и отнемат много време.

Ще се изненадате колко време ще ви спестят подобни подобрения и колко ползотворни ще се окажат за вашата ефективност в дългосрочен план. Малките детайли водят до големи подобрения. Затова и основният фокус в блоа ми е малкият детайл, както съм описала в статията Жени Желева и блогът за жени“.

4. Откажете се от предразсъдъците си спрямо промяната

Без промяна вие ще бъдете точно толкова продуктивни, колкото бяхте вчера или деня преди това. Търсете и опитвайте нови начини за извършване на задачи.

Учете се от хората около вас. Ако вашият колега или съученик винаги завършва преди вас, тогава проучете какво прави той, което е по-различно от вас и опитайте същото, ако ви звучи логично и съвместимо с вас.

Промяната е един от най-мощните инструменти за повишаване на продуктивността. Не ѝ се съпротивете. Ако аз, например, не бях предприела промяна, то „Блогът на Жени Желева“ нямаше да съществува сега и все още щеше да бъде просто една идея.

5. Премахнете нещата, които не ви вършат работа

Често ни се случва да държим неща, които вече не са от значение или не ни вършат никаква работа, независимо дали това е предизвикано от сантиментални причини или само защото сме несигурни от това, което ще ни донесе бъдещето. Не се страхувайте да правите подобни стъпки.

Независимо дали става въпрос за някакъв предмет, в офиса или дома, или говорим за връзка, емоционални белези и приятелства, които ни нараняват повече, отколкото ни помагат.

Когато се фокусирате върху наистина важните неща, тогава ще имате по-смислен и продуктивен живот.

6. Отстранете зависимостта си от другите хора

Когато имате нужда единствено от себе си, тогава вие контролирате собствената си съдба. Независимо дали става въпрос за големи неща, като плащане на сметките или намиране на работа, или малки неща като помощ в работата или намиране на отговорите, които не са ви ясни, е нужно да преосмислите зависимостите си спрямо други хора и да ги ограничите максимално.

Всяка стъпка към независимостта ще ви бъде полезна. По този начин ще оцените своя успех повече и ще станете по-продуктивни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *