Какво включват услугите на нотариус

Какво включват нотариалните услуги?

Рано или късно на човек му се налага да потърси услугите на нотариус. Причините могат да бъдат много и от различен характер. В следващите редове ще ви опишем някои от най-честите случаи и поводи да се обърнете към услугите на нотариус.

  • Заверка на пълномощни – най-често ще ви се налага да търсите нотариус, когато трябва да получите нотариална заверка на пълномощно. Някои нотариални кантори предлагат и услугата изготвяне на пълномощни. Тези изключително важни документи трябва да бъдат прецизно изготвени, тъй като често става въпрос за даването на право друго лице да ви представлява пред някаква институция. Фактите в документа трябва да бъдат внимателно проверени и добре описани.
  • Изготвяне на нотариални актове – при закупуване на имущество, то договорът за покупко-продажба задължително е последван от нотариален акт. В този случай неминуемо ще трябва да ползвате услугите на нотариус. Именно нотариалният акт е документа, който удостоверява, че вие сте новият собственик на имота. Когато е добре изготвен, други хора няма да имат повод да предявяват претенции към имуществото ви. Ето защо ви е необходим много добър нотариус, който да финализира подобен тип изключително важни сделки.
  • Удостоверяване на подпис, или така нареченият спесимен е друг случай, при който ще потърсите нотариус. Този документ ви е необходим, когато регистрирате нова фирма и е част от целия комплект с документи, който ще трябва да предоставите на агенцията по вписванията. Той удостоверява начинът ви на подписване и така се предпазвате от бъдещи злоупотреби.
  • Съхранение на лични вещи и важни документи. Един по-често срещан случай в това отношение е съхранението на собственоръчно написани завещания. За да направите завещанието си неприкосновено и да предотвратите още в самото начало неговото преправяне или унищожаване, то най-добрият начин е да го оставите на съхранение при нотариус. Така вашите роднини няма да подклаждат спорове помежду си, а и няма да имат шанс да фалшифицират документа.

Повече информация за предлаганите услуги от нотариус, можете да намерите в www.notariusvarna.bg – сайта на нотариус Огнян Шарабански.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *