Как да изберете гроздомелачки

Напитката на Дионис продължава да владее света в продължение на хилядолетия. Виното е любима напитка на хора от целия свят, а производството му е занаят, който с многото си тънкости наподобява истинска магия.

Всеки един детайл от посяването и отглеждането на гроздето до бутилирането на готовата напитка е важен, за да се превърне тази течност в амброзия.

След като разполагаме с узряло грозде от най-добрите сортове, идва момент за първата стъпка в превръщането му във вино – подготовката на гроздовата суровина. Без този момент не би съществувала тази незаменима напитка.

Гроздомелачката е най-важният инструмент за осъществяването на тази ключова първа стъпка от процеса.

Какви са видовете гроздомелачки

Готовите и отделени от чепките гроздови зърна трябва да бъдат смелени, за да се получи суровината, която ще ферментира, за да се превърне във вино.

За целта се използват North Glendale различни видове гроздомелачки, които отделят гроздовия сок от пулпата в гроздовите зърна.

Те могат да бъдат ръчни или електрически, както и да включват различни механизми, които ги правят подходящи за индустриална или битова дейност в различен мащаб.

Съвременните мелачки включват бункер, в който се съхранява суровината, най-често от алуминий или неръждаема стомана. Ролките в машината се използват, за да смелят зърната и да отделят ценния сок, който ще ферментира.

Суровината се отвежда в барабан, който се върти посредствум червячен вал, за да премине тя през ролките.

Различните видове мелачки за грозде имат различни предимства, които трябва да имате предвид при избора на най-подходящия уред за вашите нужди.

Ръчна гроздомелачка

Ръчната гроздомелачка е най-достъпният вид и са подходящи най-вече за домашно винопроизводство.

При тях валът се задвижва ръчно от оператор, поради което произвежданите количества сок са по-малки, тъй като ръчния труд изисква повече усилия и време.

Обикновено за един час обемът грозде, преработен от ръчна гроздомелачка е от 500 до 800 килограма.

Гроздомелачка с помпа

Гроздомелачките с помпа се използват в повечето винарски изби, тъй като при тях помпата пренася течността до специален съд за ферментация на готовата течност без загуби.

Ако търсите качествени съвременни гроздомелачки можете да разгледате богатата гама от продукти на TeMax.bg

Електрическа гроздомелачка

Електрическите гроздомелачки са оборудвани с мотор за автоматично задвижване, който позволява обработването на много по-големи количества грозде.

Те са подходящи за индустриално производство на вино.

Продават се електрически гроздомелачки с автоматично отделяне на чепките. Те позволяват смилането на 1500 до 2000 кг грозде за 60 минути.

В 300mg cap neurontin TeMax.bg можете да избирате от богата гама гроздомелачки от доказали се производители на изключително изгодни цени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *