Кои са най-популярните картини на Едгар Дега?

Френското изобразително изкуство със сигурност не би било същото без творчеството на Едгар Дега. Спокойно можем да го отъждествим като един от най-добрите импресионисти, живели някога, а наследството, което е оставил, е изключително богато. Общият брой на неговите картини надхвърля 2000, създател е и на повече от 150 скулптури. Още приживе Едгар Дега е бил изключително известен и уважаван, а произведенията му са се продавали на шеметни цени. Днес ситуацията не е по-различна и много хора търсят репродукции на неговите картини. Те попадат сред най-продаваните продукти в магазина Reprodukcii.com.

Няма да сгрешим, ако направим извода, че рисуването на танцьорки е било сред любимите занимания на френския художник. Поне пет от най-известните негови произведения са картини, изобразяващи една или няколко танцуващи жени.  Основният мотив при тези творби, разбира се, е красотата на талантливите момичета, изобразена по уникален начин. В част от картините вниманието е фокусирано върху удивителните тоалети на таньорките и грациозното им излъчване. При други на преден план изпъква магията на танца и изумителните движения на момичетата, които са впечатляващи дори и върху застиналото платно. Красотата на танцуващите женски тела също не е пренебрегната и е едно от първите неща, с които картините на Едгар Дега привличат погледа.

Всъщност, именно изяществото на голото женско тяло е друг основен мотив при най-известните произведения на френския художник. Пастелената картина След къпане, например, изобразява по зашеметяващ начин красива дама, току що излязла от банята. Забележителен е фактът, че формите на жената са далеч от перфектни, но въпреки това цялостният й облик е изключително обаятелен. Този тънък елемент на еротика е видим и в друга картина на Едгар Дега със сходни мотиви – Жена, бършеща гърба си. Начинът, по който е изобразено тялото, е доста подобен на предишната творба. Някой дори би си помислил, че прототипът на картината е един и същ, което е напълно възможно.

Общо взето, женската красота и магията на танца са основните двигатели на вдъхновението на френския художник. Сред най-завладяващите му произведения, свързани с танцовото изкуство, са Урок по танци, Репетиция на танцовия детайл и Преди изпълнението. Техните мотиви са свързани не само с красотата на танцьорките, но и с перфектната хармония на техните движения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *